sobota 21. března 2009

První jarní den mezi včelami

Dneska jsem se s Mírou byli podívat, jak přezimovaly včely:) Bylo štěstí, že na první jarní den se udělalo tak krásné počasí a včely začaly vylétávat, takže jsme je nijak moc nerušili. V téhle době se totiž musí "vyprášit" a nanosit do úlu vodu. Zásoby mají většinou ještě ze zimy a teď zatím kvetou jen vrby a olše. Já jsem dnes ráno dodělal rámky do svých nových úlů, které přijdou na rybníček a už se teším, až tu při chytání ryb budu nové včely pozorovat při práci:)
Ty bílé plochy na plástech jsou zavíčkované zásoby medu

Včely rozebírají medocukrové těsto, které se jim teď ze začátku roku dává, aby se včely začaly pracovat. Říká se tomu "podněcování"

Včely vyzimovaly v pěkné síle

Dodávání medocukrového těsta

Malá ukázka práce s dýmákem (kouř včely nutí zalézat mezi rámky, takže se pak s úlem lépe manipuluje a včely tolik nepřekážejí)

Kontrola plodiště... v téhle chvíli se nejčastěji otevíraji úly z toho důvodu, že se včelař musí podívat, jestli už je někde na rámcích vystavěný plod. Kdyby nebyl, mohlo by to znamenat, že včely přišly o matku a musela by se jim přidat nová, protože by jinak včelstvo bylo odsouzené k zániku. V lepším případě by si toho ale včelař všiml a také by mohl toto včelstvo přidat k jinému slabšímu, čímž by vzniklo jedno včelstvo silné.

Ve Veliké Vsi je o víkendu tak krásný klid... Míra má navíc výhled k rybníčku, takže je to úplná pohádka:)

0 Comments:

Okomentovat

<< Home